S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Domácí výroba boilies

04.09.2017

Domácí výroba boilies

Domácí výroba boilies už dávno není žádnou novinkou a nastražení lákavé kuličky mimo háček je velmi účinnou a žádanou nástrahu. Plovoucí boilies na lov kapra si můžeme vyrobit přesně podle svých přání a představ.

Domácí výroba boilies pro začátečníky: Výroba levného  boilies na kapry 

Domácí výroba boilies může pro někoho vypadat složitě. Recepty obsahují mnoho surovin, které je zapotřebí správně nadávkovat. A pokud se někde udělá chyba, pak zmařený výsledek stojí i hodně peněz. Proto pro úplné začátečníky přinášíme velice jednoduchý a levný recept na domácí výrobu boilies. Většinu surovin už máte určitě najdete doma. Není to nic složitého, zvládne to opravdu každý!

Tento recept je opravdu velice jednoduchý. Tento výrobek sice nebude patřit k těm nejlepším. Ale o to nejde. Tímto receptem chceme nerozhodným začátečníkům ukázat, co vlastně taková domácí výroba obnáší. Proto toto berte jako trénink. Trénink na to, až budete mít dostatek odvahy vyrobit boilies z kvalitnějších surovin, které ale zákonitě stojí více peněz. Ale pozor! I když se recept na tuto nástrahu zdá velice jednoduchý, tak to neznamená, že na tyto kuličky nic nechytnete. Ale tak tomu opravdu není. Nemusíte nic chytit i na drahý boilies…

 Co budeme vlastně potřebovat?

Jak už víte – recept není složitý a většinu surovin máte právě teď doma. K výrobě jednoduchého a levného boilies budeme potřebovat krupici, strouhanku, kukuřičný šrot, vanilkový cukr, potravinářské barvivo, med a samozřejmě také vejce. Tak co říkáte, nevypadá to nijak složitě a draze, ne? Tak pojďme na postup.

Recept: 6 vajec, 250 gramů krupice, 250 gramů kukuřičného šrotu, 150 gramů strouhanky, 1 až 2 lžíce medu, 1 až 2 (i více) lžíce vanilkového cukru, potravinářské barvivo (nejlépe žluté nebo červené).

 

 1: Do připravené mísy si rozbijeme vejce (na 1 kilogram směsi připadá přibližně 6 vajec). Ty následně rozmícháme tak, aby se spojil žloutek s bílkem. Poté do vajec nasypeme 1 až 2 lžíce vanilkového cukru. Pokud chcete těsto sladší, pak cukru klidně přidejte více (nic tím nezkazíte). Do vajec přidáme i lžíci včelího medu, který má jedinečnou vůni. Právě ta dá boilies jedinečný „šmak“. A nakonec do vajec přidáme potravinářské barvivo. Jelikož je toto boilies sladké, je dobré zvolit barvu nějakého plodu, například červenou nebo žlutou.

2: Teď vejce s cukrem, medem a barvivem pořádně promícháme. Je zapotřebí, aby se všechny složky v misce pořádně promísily. Po důkladném promíchání necháme všechno odstát, nejlépe alespoň na 15 až 20 minut. Tím se složky do sebe ještě lépe „vsáknou“ a základ těsta na boilies bude tak koncentrovanější.

 3: Teď je zapotřebí celý základ zahustit. A k tomu nám právě napomůžou krupice, strouhanka a kukuřičný šrot. Proč zrovna tyto suroviny? Krupice je perfektní pojivo, které boilies navíc i vytvrzuje. Proto je dobré ji v základu na těsto mít. Kukuřičný šrot má zase velice zajímavou strukturu – je hrubší. Navíc, kukuřičný šrot má i atraktivní vůni, kterou mají kapři rádi. A strouhanka je také skvělou surovinou – krásně voní a ve vodě se „zajímavě“ chová a hlavně lepí.

Takže sypké složky (krupici, šrot a strouhanku) nasypeme do vajec. A začneme míchat. Je zapotřebí z celé této směsi vytvořit krásné těsto. Proto mícháme opravdu důkladně! Je zapotřebí, aby těsto nebylo suché ani moc „mokré“. A co dělat, když se nám jedna z variant přece jenom

Domácí výroba boilies pro začátečníky: Výroba levného  boilies na kapry

 

Domácí výroba boilies může pro někoho vypadat složitě. Recepty obsahují mnoho surovin, které je zapotřebí správně nadávkovat. A pokud se někde udělá chyba, pak zmařený výsledek stojí i hodně peněz. Proto pro úplné začátečníky přinášíme velice jednoduchý a levný recept na domácí výrobu boilies. Většinu surovin už máte určitě najdete doma. Není to nic složitého, zvládne to opravdu každý!

Tento recept je opravdu velice jednoduchý. Tento výrobek sice nebude patřit k těm nejlepším. Ale o to nejde. Tímto receptem chceme nerozhodným začátečníkům ukázat, co vlastně taková domácí výroba obnáší. Proto toto berte jako trénink. Trénink na to, až budete mít dostatek odvahy vyrobit boilies z kvalitnějších surovin, které ale zákonitě stojí více peněz. Ale pozor! I když se recept na tuto nástrahu zdá velice jednoduchý, tak to neznamená, že na tyto kuličky nic nechytnete. Ale tak tomu opravdu není. Nemusíte nic chytit i na drahý boilies…

 Co budeme vlastně potřebovat?

Jak už víte – recept není složitý a většinu surovin máte právě teď doma. K výrobě jednoduchého a levného boilies budeme potřebovat krupici, strouhanku, kukuřičný šrot, vanilkový cukr, potravinářské barvivo, med a samozřejmě také vejce. Tak co říkáte, nevypadá to nijak složitě a draze, ne? Tak pojďme na postup.

Recept: 6 vajec, 250 gramů krupice, 250 gramů kukuřičného šrotu, 150 gramů strouhanky, 1 až 2 lžíce medu, 1 až 2 (i více) lžíce vanilkového cukru, potravinářské barvivo (nejlépe žluté nebo červené).

 

 1: Do připravené mísy si rozbijeme vejce (na 1 kilogram směsi připadá přibližně 6 vajec). Ty následně rozmícháme tak, aby se spojil žloutek s bílkem. Poté do vajec nasypeme 1 až 2 lžíce vanilkového cukru. Pokud chcete těsto sladší, pak cukru klidně přidejte více (nic tím nezkazíte). Do vajec přidáme i lžíci včelího medu, který má jedinečnou vůni. Právě ta dá boilies jedinečný „šmak“. A nakonec do vajec přidáme potravinářské barvivo. Jelikož je toto boilies sladké, je dobré zvolit barvu nějakého plodu, například červenou nebo žlutou.

2: Teď vejce s cukrem, medem a barvivem pořádně promícháme. Je zapotřebí, aby se všechny složky v misce pořádně promísily. Po důkladném promíchání necháme všechno odstát, nejlépe alespoň na 15 až 20 minut. Tím se složky do sebe ještě lépe „vsáknou“ a základ těsta na boilies bude tak koncentrovanější.

 3: Teď je zapotřebí celý základ zahustit. A k tomu nám právě napomůžou krupice, strouhanka a kukuřičný šrot. Proč zrovna tyto suroviny? Krupice je perfektní pojivo, které boilies navíc i vytvrzuje. Proto je dobré ji v základu na těsto mít. Kukuřičný šrot má zase velice zajímavou strukturu – je hrubší. Navíc, kukuřičný šrot má i atraktivní vůni, kterou mají kapři rádi. A strouhanka je také skvělou surovinou – krásně voní a ve vodě se „zajímavě“ chová a hlavně lepí.

Takže sypké složky (krupici, šrot a strouhanku) nasypeme do vajec. A začneme míchat. Je zapotřebí z celé této směsi vytvořit krásné těsto. Proto mícháme opravdu důkladně! Je zapotřebí, aby těsto nebylo suché ani moc „mokré“. A co dělat, když se nám jedna z variant přece jenom 

Domácí výroba boilies pro začátečníky: Výroba levného  boilies na kapry

 

Domácí výroba boilies může pro někoho vypadat složitě. Recepty obsahují mnoho surovin, které je zapotřebí správně nadávkovat. A pokud se někde udělá chyba, pak zmařený výsledek stojí i hodně peněz. Proto pro úplné začátečníky přinášíme velice jednoduchý a levný recept na domácí výrobu boilies. Většinu surovin už máte určitě najdete doma. Není to nic složitého, zvládne to opravdu každý!

Tento recept je opravdu velice jednoduchý. Tento výrobek sice nebude patřit k těm nejlepším. Ale o to nejde. Tímto receptem chceme nerozhodným začátečníkům ukázat, co vlastně taková domácí výroba obnáší. Proto toto berte jako trénink. Trénink na to, až budete mít dostatek odvahy vyrobit boilies z kvalitnějších surovin, které ale zákonitě stojí více peněz. Ale pozor! I když se recept na tuto nástrahu zdá velice jednoduchý, tak to neznamená, že na tyto kuličky nic nechytnete. Ale tak tomu opravdu není. Nemusíte nic chytit i na drahý boilies…

 Co budeme vlastně potřebovat?

Jak už víte – recept není složitý a většinu surovin máte právě teď doma. K výrobě jednoduchého a levného boilies budeme potřebovat krupici, strouhanku, kukuřičný šrot, vanilkový cukr, potravinářské barvivo, med a samozřejmě také vejce. Tak co říkáte, nevypadá to nijak složitě a draze, ne? Tak pojďme na postup.

Recept: 6 vajec, 250 gramů krupice, 250 gramů kukuřičného šrotu, 150 gramů strouhanky, 1 až 2 lžíce medu, 1 až 2 (i více) lžíce vanilkového cukru, potravinářské barvivo (nejlépe žluté nebo červené).

 

 1: Do připravené mísy si rozbijeme vejce (na 1 kilogram směsi připadá přibližně 6 vajec). Ty následně rozmícháme tak, aby se spojil žloutek s bílkem. Poté do vajec nasypeme 1 až 2 lžíce vanilkového cukru. Pokud chcete těsto sladší, pak cukru klidně přidejte více (nic tím nezkazíte). Do vajec přidáme i lžíci včelího medu, který má jedinečnou vůni. Právě ta dá boilies jedinečný „šmak“. A nakonec do vajec přidáme potravinářské barvivo. Jelikož je toto boilies sladké, je dobré zvolit barvu nějakého plodu, například červenou nebo žlutou.

2: Teď vejce s cukrem, medem a barvivem pořádně promícháme. Je zapotřebí, aby se všechny složky v misce pořádně promísily. Po důkladném promíchání necháme všechno odstát, nejlépe alespoň na 15 až 20 minut. Tím se složky do sebe ještě lépe „vsáknou“ a základ těsta na boilies bude tak koncentrovanější.

 3: Teď je zapotřebí celý základ zahustit. A k tomu nám právě napomůžou krupice, strouhanka a kukuřičný šrot. Proč zrovna tyto suroviny? Krupice je perfektní pojivo, které boilies navíc i vytvrzuje. Proto je dobré ji v základu na těsto mít. Kukuřičný šrot má zase velice zajímavou strukturu – je hrubší. Navíc, kukuřičný šrot má i atraktivní vůni, kterou mají kapři rádi. A strouhanka je také skvělou surovinou – krásně voní a ve vodě se „zajímavě“ chová a hlavně lepí.

Takže sypké složky (krupici, šrot a strouhanku) nasypeme do vajec. A začneme míchat. Je zapotřebí z celé této směsi vytvořit krásné těsto. Proto mícháme opravdu důkladně! Je zapotřebí, aby těsto nebylo suché ani moc „mokré“. A co dělat, když se nám jedna z variant přece jenom stane? Pokud budeme mít těsto moc „mokré“, pak stačí přidat ještě trochu více sypkých složek, které vsáknou přebytečnou vlhkost. A když budeme mít těsto suché, pak do směsi přilijeme trochu rostlinného oleje (nepoužíváme vodu ani další vejce).

 

 4: Nyní nám vznikla jedna velká koule těsta. Správnou konzistenci poznáme tak, že je těsto „gumové“, a že se nelepí na prsty. Tak ideální! Nyní dáme těsto do mikrotenového sáčku a znova jej necháme odležet – alespoň na 20 až 30 minut.

 5: Když je těsto odležené, vytáhneme jej ze sáčku. A nyní z koule těsta začneme odtrhávat jednotlivé kusy, ze kterých uděláme válečky. A z nich potom jednotlivé kuličky. Celou práci ně urychlí rollball.  Pokud jej nemáte, nic se neděje. Boilies jde v poněkud pracněji vyválet i ručně…

 

6: Teď si dáme do hrnce s vroucí vodou síto. Je důležité, aby síto bylo nad vroucí vodou v páře. Pokud bychom totiž dali boilies do vody, ztratilo by část atraktivních látek.  Vyrobené kuličky nyní dáme na síto a necháme je vařit v páře po dobu 5 až 8 minut. Kuličky po tomto způsobu vaření jsou krásně „gumové“. Když jsou kuličky uvařené, dáme je na přichystanou utěrku a necháme je oschnout.

Skladování boilies je důležitou součástí domácí výroby této parádní nástrahy. Je totiž důležité uskladnit boilies tak, aby nám vydrželo i delší dobu. Jak tedy na to? Ideální je, když uvařené a již suché boilies vložíme do prostorných plastových krabiček (ideální jsou ty od zmrzlin) a necháme je zamrazit. V mrazu nám vydrží dlouhou dobu. A toto skladování navíc zaručuje, že se nám naše pracně vyrobená nástraha nezkazí.

 Další možností je, dát boilies do pytlíků třeba na cibuli, nebo do sáčků na boilies . Naplněné pytlíky pak zavěsíme na suché místo, kde tato nástraha také vydrží dlouhou dobu. Kde výrobky takto skladovat? Nejlepší jsou půdy, nebo stodoly, je tam sucho, takže nehrozí zaplísnění našich výrobků. Navíc, boilies v takovém prostředí  kuličky krásně vyschnou a ztvrdnou, což je ideální pro lov velkých a mazaných kaprů. Tyto ryby mají totiž takové kuličky opravdu rády.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PLOVOUCÍ BOILIES

Způsob výroby POP UP boilies se nijak zvlášť neliší od výroby klasického. Fígl je pouze v surovinách, které na výrobu plovoucí nástrahy budeme potřebovat. Nejdůležitější složkou pak je garnátová moučka.

Garnátová moučka má velice silnou vůni i chuť, a i proto patří k velice atraktivním složkám směsi. Sami výrobci doporučují její opatrné dávkování (maximálně okolo 5 %), neboť při větším množství ve směsi způsobuje ony vznášivé vlastnosti. My ale potřebujeme, aby naše nástraha plavala, tudíž je zapotřebí do ní přisypat garnátové moučky více, nejlépe pak 15 až 20 %. Je důležité si ale uvědomit množství směsi! Nezapomínejme na to, že s tímto boilies nelze krmit, a proto nám postačí menší množství.

Možnost jak vyrobit kvalitní plovoucí boilies je s pomocí korkové drtě. Korková drť je  jemně namletý korek, který po přidání do směsi napomáhá k vznášení nástrahy ve vodním prostředí. Množství korkové drtě závisí na složení směsi (podle váhy komponentů), obvykle se ale dávkuje pohybuje mezi 5 až 15 %.

Další z možností jak vyrobit plovoucí nástrahu je s pomocí drobných doplňků. K nadlehčení nástrahy můžeme použít plovoucí pěnu. Stačí kousek plovoucího materiálu připevnit na vlas pod háčkem vždy pod nástrahu. Materiál tak nadlehčí nástrahu a může ji pozvednout ode dna.

Velmi dobrou pomůckou jsou kuličky polystyrenu, ty můžeme dát spolu s klasickou kuličkou a nebo samostatně, polystyren můžeme nadipovat v gelu a nebo slabě obalit pastou. (Polystyren se běžně prodává v rybářských prodejnách.)

Další možností je použití plovoucích těst, kdy můžeme obalit potápivé boilies nebo pelety slabší i silnější vrstvou těsta, která nám nástrahu zvedá.

Plovoucí nástrahy mohou být velice atraktivní a účinné při lovu velkých kaprů. Proto se nebojte jejím nastražení pod háček a vyzkoušení na vaší oblíbené vodě. Plovoucí nástraha vám může napomoci k splnění vašich rybářských snů.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Směs ptačí zob s robinredem
200gr Semolina
200gr Ptačí zob - směs hrubě mletá (Konopí pražené, Ptačí zob - pro kanáry, Proso žluté, Sezam)
150gr Gluten pšeničný
100gr Sojová mouka
100gr Pšeničné klíčky
100gr Bentos
100gr Ptačí zob - vaječné krmivo
50gr Robin red

Hrubá směs pro rychlé uvolňování atraktorů vhodná pro jarní chytání s ovocnými příchutěmi.

jednoduché boilies z domácích surovin : 
Pšeničná mouka polohrubá 0,5 kg
kukuřičná mouka 0 5 kg
sušené mléko 0,5 kg
cukr moučka 0, 25 kg
vejce 5 ks
med 2 lžíce
anýz mletý 1 balíček
potravinářské barvivo - červené nebo žluté
Koule vložíme do vroucí vody a vaříme až vyplavou + 2 minuty.
Konzervujeme vakuováním v mikrotenovém sáčku a zmrazením.

Toto je pouze základní směs. Je na zvážení každého jaké další tekuté či jiné složky si přidáte. Tato směs se výborně roluje a cenově nevychází draho. Jako příklad nastíním možnost použití na špičkové boilies pro rychlé chytání.

12 vajec
cca 1kg mixu
30ml aminokomplex brusinka
30ml robin oil activ
20ml sladidlo (melasa apod.)
20-50gr atraktor (mega spice, játrový prášek apod.)
10 kapek esence (brusinka, ananas apod.)
cca 60ml tekutá potrava (aminoPPC apod.)

Tekuté složky smícháte s vejci a atraktorem, přisypete část směsi a po promíchání necháte chvíli odstát. Pak postupně přidáte směs až vznikne těsto. Je třeba si uvědomit že příliš husté a suché těsto se bude špatně rolovat (dělá spíš věnečky než koule a rozpadá se) a příliš řídké těsto bude tvořit koule co se slepí a deformují. Řídké těsto se dá lehce dohustit směsí a husté se dá naředit dalším vejcem (ale to už tak dobře nejde). Válečky vyválejte nebo vytlačte pistolí a koule na rollballu nebo i ručně (hrozná práce to ručně). Hotové koule ve vařící vodě uvařte až vyplavou, pár hodin na sítě osušte a napusťte cca 20ml aminokomplexu (klidně se dají natřít i štětečkem na sítu a poválet aby se nasály) a potom asi po hodině dejte do mikrotenu zamrazit.

 

 Pavlův mix na 1kg
250g proso, 100g ptačí zob, 50g konopí, 150g kukuřičné moučky, 75g sojové moučky (plnotučné), 50g vitamealo nebo vitalakt, 100g kasein, 50g lactalbumin, nebo albumin, 25-50g gluten, 25g pšeničné klíčky, 50g cizrnové moučky, 25 - 50g robin red,

 

Supersardinka
200g krupice, 100g sojová mouka, 100g kukuřičný šrot, 100 g sušeného mléka, 140g pšeničné klíčky, 50g mletých ořechů, 15g magyc betain- Chytil, 5,5ml. esence sardinka - starbaits,

Finančně možná trošku náročnější, sardinka trochu smradlavější, ale to mají kapři rádi.

 

Rybí moučka od Golema
60 % rybí moučka, 10 % pivovarské kvasnice, 10 % gluten, 20 % pšeničná krupice,

Nepoužito žádné aroma, protože moučka a kvasnice samy o sobě vydávají slušný smrad. Vydrží smrdět i po 12 hod máčení ve vodě.

ODMwMz